top of page

Tip 8: Trek niet aan een dood paard

Dakota indianen schijnen de wijsheid van de ene generatie op de volgende te hebben doorgegeven dat "wanneer je ontdekt dat je op een dood paard rijdt, de beste strategie is om af te stappen".


Nederlandse en Engelse spreekwoorden zeggen in principe hetzelfde: "trek niet aan een dood paard " en "een dood paard geselen".


Hoe simpel deze les ook lijkt, in een zakelijke context is het minder voor de hand liggend.


Want, hoe ziet een dood paard op kantoor er uit?


Laten we ons hier concentreren op één specifiek type: het delegeren van een taak of verantwoordelijkheid aan een teamlid wiens sterke punten niet zijn afgestemd op die verantwoordelijkheid.


Het teamlid kan de verantwoordelijkheid op zich nemen als een goed professional terwijl hij/zij eigenlijk twijfelt of misschien omdat hij/zij zijn/haar sterke punten niet zo goed kent. Stel, na een paar dagen of weken is er geen vooruitgang geboekt. Realiseer je dan dat je een dood paard bent tegengekomen en handel daar naar.


Nu zou je de tactieken kunnen toepassen die in de onderstaande afbeelding zijn beschreven, maar het feit is dat een dood paard dood blijft en niet op magische wijze tot leven zal komen door geduld, overredingskracht, druk enz.


Ik heb mijn les wel geleerd… Tijd en moeite steken in voortgangsvergaderingen, 1 op 1 gesprekken, trainingen etc. Net als de tactiek in het plaatje ☹


In de loop der jaren heb ik echter een strategie gevonden die effectief lijkt te werken.


Om dit beter te begrijpen, moet je weten dat Accenture CliftonStrengths gebruikt. Dit is een assessment tool die je sterke punten meet, eigenschappen waar je inherent goed in bent.


Het basisidee achter de methodologie is dat je je sterke punten verder wilt ontwikkelen, in plaats van je zwakke punten te elimineren. Door deze positieve benadering toe te passen, zul je succesvoller worden omdat het zich richt op de sterke punten die je al in je hebt.


Bij Accenture worden alle medewerkers aangemoedigd om het assessment te doorlopen. Nogal wat collega's van mij waren heel open over de uitkomst, bijvoorbeeld door hun sterke punten te delen in hun e-mailhandtekeningen.


Wat ik deed met de teams die ik leidde, was iedereen vragen of ze zich op hun gemak voelden om hun sterke punten met de groep te delen. Bijna iedereen deelde ze wel. Die sterke punten plotten we dan tegen de contractmanagement verantwoordelijkheden. Zie een simpel voorbeeld in de onderstaande tabel.

Teamlid

Sterk Punt

CM Verantwoordelijkheid

Linda

Ideation

Contract Drafting

Rafael

Analytical

Contract Interpretation

Satish

Arranger

Deliverables & Obligation Management

Etc.

Op deze manier wijzen we gezamenlijk rollen en verantwoordelijkheden toe in overeenstemming met ieders sterke punten.


Natuurlijk zijn er bepaalde alledaagse activiteiten die in elk geval moeten worden gedaan, ongeacht of de som van de sterke punten van het team die activiteiten dekt of niet. Door deze aanpak te volgen, waren we echter in staat om verantwoordelijkheden passender en objectiever toe te wijzen, wat zeker de betrokkenheid en het succes van de teams ten goede kwam.


Het toepassen van CliftonStrengths is geen “silver bullet”. Als manager moet je nog steeds goed nagaan of je op de goede weg bent met het delegeren van een verantwoordelijkheid. Let op lichaamstaal, controleer regelmatig de voortgang en stel vragen als je twijfelt of de collega weet wat hij/zij doet, geïnteresseerd is etc.


Ik zou je willen aanmoedigen om de bovenstaande aanpak te overwegen. Dit kan het aantal dode paarden in jouw kantoor verminderen.


---


Als je deze tip nuttig vond, overweeg dan om je te abonneren op onze nieuwsbrief met meer praktische tips zoals deze.



23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page